Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Wat maakt deze periode zo heftig en hoe ga je daar mee om?

3 december, 2016

Heb jij 2016 (tot nu toe) ook als een heftig jaar beleefd? Een jaar waarin veel gebeurde? Niet alleen in de buitenwereld, maar ook in je innerlijke wereld? Van veel mensen om me heen hoor ik dit terug en bij mezelf herken ik het ook. Oude pijnen die naar boven komen en waar je niet meer omheen kan. Relaties die eindigen, banen die niet meer als passend voelen, en de vraag: wat nu? Wie ben ik eigenlijk, wat is nu écht belangrijk voor me? De tijd lijkt steeds sneller te gaan, wat de druk die velen ervaren nog eens verder opvoert.

Tegelijkertijd zie ik om me heen een verschuiving van ratio naar gevoel en van angst naar liefde. Meer en meer mensen willen ontdekken hoe ze vanuit hun hart kunnen leven. Yoga, meditatie en mindfulness zijn enorm populair en trekken steeds meer mensen aan die daar een paar jaar geleden nooit aan zouden hebben gedacht. Vegetarisme, veganisme en duurzaamheid zijn al evenzeer in opkomst en niet meer alleen voor geitenwollensokken types.

Wat is er aan de hand?

Het niveau van bewustzijn in de wereld wordt steeds hoger en dit lijkt met name de laatste tijd erg hard te gaan. Dat maakt ook dat er oude stukken in je geraakt kunnen worden, zodat je je bewust wordt van de beperkende overtuigingen en onverwerkte emoties waar je nog mee rondloopt. Misschien merk je steeds beter wat wel en niet bij je past, wat wel en niet goed voelt, maar tegelijkertijd ben je wellicht nog bang om daar ook naar te handelen.

Als je niet goed weet hoe om te gaan met de opkomende angsten, emoties en gedachten, kan je jezelf er als het ware in vastdraaien. Zeker als je van nature gevoelig bent (veel voelt en opmerkt), maar niet van huis uit hebt geleerd hoe met je gevoelens om gaan, kan je soms op tilt slaan van alles wat er gaande is. Heb je jezelf aangeleerd om je vooral te richten op de behoeften en verwachtingen van anderen, of negeer je veel van je gevoelens en heb je trouw gezworen aan de rationele benadering van je opvoeders, dan worden de onrust en de pijn die dat in jezelf veroorzaakt steeds groter.

Hoe ga je hier mee om?

Als je bovenstaande herkent, dan is het goed om naar iemand toe te gaan die je kan begeleiden in het bewust worden van jouw oude patronen en overtuigingen. Een deel van die overtuigingen maakt namelijk dat je vasthoudt aan dat oude dat je niet meer dient. Het maakt dat je wel anders wíl, maar dat het je niet lukt. Door iemand die je spiegelt en confronteert, die doorvraagt en met je mee kijkt en voelt, kun je steeds meer ontdekken welke laagjes je hebt opgebouwd om je ware zelf. Als de laagjes van een ui kun je die dan gaan afpellen, om zo steeds meer bij je kern te komen en vanuit je hart te leven.

Weet dat je niet de enige bent die het bij tijd en wijlen echt lastig heeft in deze periode. Het is iets waar we met z’n allen doorheen gaan en hoe gevoeliger je bent, hoe meer je er van merkt. Gevoeligheid is absoluut een kracht, maar je moet er wel goed mee om leren gaan om in balans te blijven. Zoek mensen op met wie je kan praten over wat er bij jou van binnen leeft en bij wie je herkenning vindt.

En het allerbelangrijkste: richt je op positiviteit, dankbaarheid, licht, vertrouwen. Dat waar je aandacht naartoe gaat, bepaalt jouw wereldbeeld, gevoelens en ervaringen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen gevoelens, dus kies voor het gezelschap, de gesprekken, de plaatsen, situaties, voeding, muziek, films, televisieseries of het leesvoer die jouw gevoel van rust, blijdschap en kracht versterken, in plaats van het te doen afnemen.

Dat het egoïstisch is om je eigen geluk na te streven, is een oude overtuiging die generaties terug gaat. In werkelijkheid heb je niets belangrijkers te doen hier dan te zorgen voor jouw eigen geluk. Want als jij leeft vanuit positiviteit, dankbaarheid, innerlijke kracht en vrede, dan straal je dat uit en profiteert iedereen om je heen daarvan mee. Als een olievlek spreidt het zich uit. Jouw licht steekt dan andere lichten aan, enzovoorts, totdat al het donker is verdwenen.← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title