Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Wat betekent boosheid voor jou?

17 april, 2015

Ik was lange tijd het type dat niet snel boos wordt. Je moest wel van goeden huize komen om mij boos te maken. Ruzie had ik nooit. En als iemand iets deed dat ik niet leuk vond, dan had ik al snel een excuus paraat voor de ander, waardoor boosheid niet op zijn plaats was. Want ja, ik had ergens ook wel begrip voor de ander. Ik snapte wel waar het vandaan kwam.

Wat ik niet door had, is dat ik net als iedereen boos werd. Ik was geen heilige, en niet verlicht, ik was gewoon iemand die had geleerd om boosheid te onderdrukken. Ik was er zo meesterlijk goed in, dat ik zélf dacht dat ik nooit boos was. En als je niet boos bent, hoef je ook geen ruzie te maken. Ruzie zag ik als iets onnodigs; dat had mijn ratio ook heel handig opgelost.

Totdat ik op reis was met mijn toenmalige vriend, in Japan. Ik zag daar een kant van hem, die ik in Nederland nog niet echt had gezien. En dat maakte iets in mij los… De stoom kwam uit mijn oren, ik was boos en heel Japan mocht het horen! Hoe harder hij zijn best deed mij het zwijgen op te leggen (want wat zou men wel niet denken!), hoe kwader ik werd. En nee, het was niet de meest gezellige of makkelijke vakantie. Maar wat ben ik blij dat hij me zo boos kreeg!

Ik voelde een power van jewelste! Zo zeggen ze toch dat je je even “boos moet maken” om een zware klus te klaren? Boos geeft energie, stuwt je vooruit, maakt dat je in actie komt, dat je voor verandering zorgt. Als je die energie in je lichaam voelt, kan dat een heerlijk gevoel zijn. Een gevoel van kracht, en “ik zal ze een poepie laten ruiken!”.

Ook helpt boosheid om je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. Waar ik normaal nogal eens geneigd was over mijn grenzen te laten gaan (wederom met mijn “mind” die alles goed praatte), liet ik in mijn boosheid precies weten wat ik niet acceptabel vond, wat ik niet pikte. Met mij viel niet te spotten!

En wat de boosheid nog meer met zich meebracht, was dat ik me eindelijk eens een keer niet druk maakte over andere mensen, en wat anderen denken, vinden, willen, nodig hebben. Het kon me helemaal niets schelen dat ik de ingetogen Japanners shockeerde met mijn openlijk vertoon van kwaadheid. Of dat mijn reisgenoot zich daar zeer ongemakkelijk bij voelde. Niet zo aardig misschien, maar wel eens een keer goed voor iemand die altijd maar met iedereen rekening houdt.

Die reis heeft me doen ervaren wat de voordelen van boosheid zijn. En vervolgens heb ik dankzij haptonomie geleerd om boosheid te voelen in mijn lichaam, en deze op een positieve manier in te zetten. Nog steeds is het niet de emotie die mij het makkelijkst afgaat, in het toelaten en uiten ervan. Maar ik heb wel vriendschap gesloten met mijn boosheid, en zie het nu als een bron van vitale levensenergie, wanneer het er gewoon mag zijn.

Ik ben benieuwd, wat betekent boosheid voor jou?← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title