Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Over innerlijke rust en vertrouwen

16 maart, 2016

We willen allemaal gelukkig zijn. En we denken dit of dat nodig te hebben om gelukkig te kunnen zijn. Feit is, dat er niet altijd aan die “voorwaarden voor geluk” voldaan wordt. Op het moment dat er wél aan de voorwaarden voldaan is, zijn er vaak weer andere dingen, die we ook nodig denken te hebben voor ons geluk.

We zien dingen niet zoals ze zijn, we kijken steeds door een bril die gekleurd is door onze verwachtingen, overtuigingen en oordelen. Onze mind voelt zich snel verontwaardigd omdat dingen niet zijn “zoals ze zouden moeten zijn”. We hebben niet wat we willen, zijn niet wie we zouden willen zijn, anderen doen niet wat we willen, de wereld is niet zoals ze zou moeten zijn etc. We ervaren angst, boosheid en verdriet. Ook dat is niet wat we willen. We ervaren lijden…

Wat we niet zien is dat alles precies is zoals het moet zijn. Dat alles wat we meemaken, slechts ervaringen zijn. Het is onze mind die er het stempel “leuk” of “niet leuk” op plakt en bepaalt of we gelukkig of ongelukkig zijn. In dat laatste geval, ongelukkig, is er verzet en onvrede, want “we moeten gelukkig zijn”.

In plaats van onze kracht en energie in te zetten om te bedenken wat er niet goed is, en om emoties te blijven voeden, kunnen we ze beter inzetten om onze gedachten te corrigeren. We kunnen positieve gedachten zetten tegenover de negatieve. We kunnen onze aandacht richten op dat wat ons een gevoel van vrede en geluk geeft. Op de handelingen die onszelf en anderen goed doen, in plaats van de activiteiten waar ons ego zich toe aangetrokken voelt, terwijl we weten dat we ons er niet écht goed door zullen voelen.

Om dit te bereiken is het belangrijk om steeds alert te blijven op onze gedachten en gevoelens. Ook daar mogen we onze energie en kracht in investeren. Een groeiend bewustzijn van de werking van onze mind en van de illusie dat we steeds blij en gelukkig moeten zijn, dat alles steeds moet zijn zoals onze mind dat wil, de illusie dat we in onze kern werkelijk ongelukkig kunnen zijn… Dit is nodig om voorbij alle illusies te komen die ons gevangen houden en om steeds meer in contact te leven met wie we werkelijk zijn, met onze kern.

Als we daar steeds beter in worden en ons niet langer identificeren met onze mind en ons ego, dan zullen we steeds meer innerlijke vrede ervaren. Los van omstandigheden en los van ons ego dat overal wat van vindt. We kunnen dan nog steeds boosheid ervaren, maar dat is niet meer dan een fysieke gewaarwording, een energie die we waarnemen, die opkomt en weer verdwijnt. We kunnen nog steeds ervaren dat we niet blij zijn, dat ons ego dit gevoel “ongelukkig” noemt, maar ook dat kunnen we waarnemen en accepteren, wetende dat ook dit bij het leven hoort en voorbij zal gaan.

We worden niet emotieloos, of gedachtenloos. Het leven wordt niet saai en kleurloos. Het behoudt dezelfde kleuren, maar we kunnen die kleuren meer gelijk waarderen; zowel de lichte als de donkere kleuren. We zijn niet langer speelbal van onze emoties en gedachten, wanhopig op zoek naar een vorm van controle, maar we staan aan het roer van het schip dat we zelf zijn. We varen door stormen en over kalm water, saai is het nooit; in ons schip zelf blijft echter een sfeer van innerlijke rust en vertrouwen…← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title