Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Over controle en loslaten…

16 juni, 2015

We willen over veel aspecten van ons leven controle uitoefenen. Controle over anderen, die moeten zijn zoals wij willen. Over onze gevoelens, die ons niet tot last mogen zijn. Over de liefde: wanneer die in ons leven komt en wie het betreft. Over het weer, de toekomst, wanneer we wel of niet kinderen krijgen, over wat anderen van ons vinden etc.

Daaronder zit angst; de angst van het ego dat zich bedreigd voelt in zijn of haar bestaan. Met ego bedoel ik hier het aangeleerde zelfbeeld, een mentale constructie van het zelf, ontwikkeld op basis van de boodschappen, eisen en verwachtingen van onze omgeving.

Tegelijkertijd voelen we de behoefte om los te laten. We merken een gevoel van spanning, doordat we zo proberen vast te houden en te controleren. En deze pogingen blijken uiteindelijk veelal teleurstelling en frustratie op te leveren, want totale controle is onmogelijk.

Hoe doe je dat dan, loslaten? Eén manier om dat te oefenen, is overgave. Vertrouwen dat er iets is dat zorgt dat de dingen gaan zoals ze gaan. Iets dat misschien wel beter weet dan wij zelf, wat uiteindelijk goed voor ons is. Ken je dat, dat je iets anders krijgt of meemaakt dan je eigenlijk wilde, maar dat dit nog beter blijkovt te zijn dan hetgeen je eigenlijk wilde? Dat tot grote verdriet een relatie eindigt en hier vervolgens een nog betere relatie voor in de plaats komt bijvoorbeeld?

Misschien heeft het leven wel iets voor je in petto dat je zelf nog niet kan bedenken of dromen. Misschien zijn er wel hobbels op je pad, die pijnlijk of moeilijk zijn, maar die je uiteindelijk veel opleveren. Als je je daar aan kan overgeven, is er minder strijd en is het leven een stuk lichter.← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title