Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Omgaan met tegenslag: als het niet loopt zoals je hoopt

9 februari, 2017

Tom Hanks zei in de film Forrest Gump “Life is like a box of chocolates, you never know what you’re going to get”. En zo is het maar net. We krijgen allemaal een doos bonbons bij onze geboorte en bij iedere hap die je neemt, is het afwachten hoe dat smaakt. Wat het leven je brengt. Soms zit het mee, en soms zit het tegen.

De oorzaak van al het lijden zit hem er in, dat we allemaal een doos willen met alleen maar bonbons die wij lekker vinden. Bijvoorbeeld alleen maar witte bonbons. “Melk en puur wil ik niet, laat staan die vieze kersenbonbons!”. Het leven moet leuk zijn, we willen ons alleen maar blij en vrolijk voelen en als het tegenzit, vragen we ons af “waar heb ik dit aan verdiend?”. Alsof er boven iemand pech en ellende uitdeelt aan een ieder die dat verdiend heeft…

Tegenslag hoort bij het leven. Net zoals geluk en vreugde. De mate waarin je lijdt onder die tegenslag, wordt bepaald door de manier waarop je er mee om gaat. De realiteit niet willen accepteren, of je gevoelens die het oproept niet willen voelen, creëert het lijden. Pijn en verdriet niet willen voelen, kan leiden tot lichamelijke klachten of depressiviteit bijvoorbeeld.

Bovendien missen we vanuit onze eigen positie vaak een groter perspectief. Iets dat we op het moment zelf als een totale ramp ervaren, blijkt later eigenlijk wel goed te zijn uitgepakt bijvoorbeeld. We staan gelijk klaar met een oordeel over de situatie, terwijl we het grotere plaatje van het leven helemaal niet kunnen zien.

Om een voorbeeld uit mijn eigen leven aan te halen: mij werd heel duidelijk dat het leven niet zo maakbaar is als ik wellicht dacht, toen ik de maanden na mijn trouwen maar niet zwanger werd. Drieënhalf jaar en twee miskramen later, kan ik zeggen dat het vanuit mijn huidige perspectief niet zo erg is dat dat kindje er destijds niet al gelijk is gekomen. En dat de tweede miskraam me veel gebracht heeft, zoals inzicht in een aantal overtuigingen die ik had en nog niet onder ogen wilde zien.

Daarmee bagatelliseer ik het niet; vooral na de laatste miskraam heb ik héél veel verdriet gevoeld. Dat verdriet geef ik de ruimte. En soms verzet ik me er ook tegen, heb ik er “geen zin in”, geef ik me even over aan een vorm van afleiding. Maar ik kom er altijd weer bij terug, want ik weet dat het me niet alleen laat, als ik het niet onder ogen wil zien. Op goede momenten koester ik het, omdat het mij maakt tot wie ik ben, een mens met gevoel. Ik mag leven, ik mag dit meemaken, niet alleen de blijdschap, maar ook het verdriet.

 ← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title