Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Minder Moeten

18 april, 2017

Ontdek hoe je jezelf onnodig stress bezorgt door al dat moeten, en hoe je dit af kan leren.

 

Moeten is dwang

Hoe vaak per dag zeg of denk jij “ik moet (nog even) …” of “dat kan niet, want ik moet …”. Iedere keer dat je zegt of denkt dat je iets moet, geef je je onderbewuste een signaal dat er sprake is van dwang. Het woord moeten gebruiken we namelijk doorgaans voor iets dat verplicht of noodzakelijk is. Dat begint al als kind, als je van je ouders dingen “moet”. En de één is er gevoeliger voor dan de ander, maar zelf ben ik behoorlijk allergisch voor moeten. Ik help een ander ontzettend graag, maar als het ook maar enigszins voelt als een opdracht in plaats van een verzoek, dan heb ik er echt geen zin meer in.

Hoe voelt moeten?

Ga eens na welk gevoel jou dat geeft, als je iets moet. Merk eens op wat er gebeurt in je lijf en gedachten wanneer je je voorstelt dat je je woning MOET schoonmaken. Misschien voel je spanning ontstaan in je nek, schouders, gezicht? Welke gedachten komen er bij je op? Zijn er gedachten over wat je allemaal nog meer MOET, waardoor je hier misschien helemaal geen tijd voor hebt?

En stel je dan vervolgens voor dat je mág schoonmaken, in plaats van dat het moet. Zie het als een voorrecht. Het enige dat je hoeft te doen, is je op je eigen tempo bezig te houden met de schoonmaak van je eigen woning. Dat betekent dat je op dat moment niets anders hoeft te doen. Je kan er een muziekje bij op zetten, of het in stilte doen. Je kan het mindful doen, of ondertussen iemand bellen. Precies hoe jij het wilt, hoe jij er het meeste plezier aan beleeft. En als je klaar bent, dan kun je van het resultaat genieten. Wat gebeurt er in je lijf en gedachten als je je dit voorstelt?

Moet het echt? 

Ga maar na, in vrijwel alle gevallen dat je het hebt over wat je “moet”, heb je een vrije keus om het wel of niet te doen. Je hoeft niet naar je werk: je kan er voor kiezen om je ziek te melden, niet te gaan, je baan op te zeggen. Misschien word je op staande voet ontslagen, misschien heb je per direct geen inkomen meer, dat is waar. Aan iedere keuze die je maakt zijn consequenties verbonden. Maar als inkomen voor jou belangrijk is, dan maak je dus de KEUS om naar je werk te gaan, zodat je van het resultaat (je inkomen) kan genieten.

Als je inkomen zo belangrijk is, dat je dat niet ineens kwijt wil zijn, maar je wordt niet blij van je baan, dan MAG je er voor kiezen om iets te blijven doen wat je niet leuk vindt. En je MAG er ook voor kiezen om te gaan onderzoeken waar je wél blij van zou worden. Zodat je op termijn iets anders kan gaan doen.

En dit geldt voor alles: sociale contacten, huishoudelijke taken, studie, vrijetijdsbesteding, zelfs dingen die je voor je kinderen doet. Je hebt altijd een keus en jij bent degene die de afweging maakt, de beslissing neemt en te maken krijgt met de consequenties daarvan. Geeft dat niet een veel vrijer gevoel? Je bent niet meer dat kleine kind dat dingen moet van zijn of haar ouders; je bent een volwassene die de baas is over eigen lijf en leven.

Je mag wel wat meer mogen 

Het eerste wat je MAG doen, als je jezelf wat minder druk op wil leggen, is het woord moeten schrappen uit je vocabulaire. Let dan eens heel goed op wanneer je denkt of zegt dat je iets moet. En zodra je dit opmerkt, pas je het aan en maak je er “mogen” van. Je bent dan ten eerste eerlijker en verstopt je niet achter een moeten, alsof het je van buitenaf wordt opgelegd (tenzij je een gevangenisstraf is opgelegd). En ten tweede geeft het je een heel ander gevoel. Minder stress, meer vrijheid.

Iedere keer dat je niet overtuigt bent dat iets MAG in plaats van MOET, stel jezelf dan de vraag van WIE je het moet. En welke andere keus je ook zou kunnen maken. Wat zijn de consequenties van de verschillende keuze opties. En voor welke consequenties kies jij?

Je zal steeds meer gaan zien dat je helemaal niets moet. Zodat je je steeds vrijer kan gaan voelen. Vrij om je zo druk te maken als je zelf wilt.

 

 ← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title