Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Leven vóór de dood

11 september, 2015

Ken je dat gevoel dat je iets gaat doen wat je spannend vindt en waar je om die reden misschien ook wel tegenop ziet; dat je dan klaar bent en denkt “nog een keer!”? Ik had dat steevast bij presentaties die ik gaf tijdens opleidingen, maar bijvoorbeeld ook tijdens een fotoshoot of optreden. Aan het eind zat ik er dan lekker in, was de spanning van me afgezakt, had ik gevoel voor hoe ik het graag wilde doen en dacht ik “als ik het nu nog een keer over mocht doen, dan zou ik het zus-en-zo doen en er van genieten!”. Maar dan was het al voorbij…

Zo is het ook met het leven, realiseerde ik me van de week. Als een soort bliksem die insloeg. Ik was een artikel aan het lezen over het Tibetaanse dodenboek en besefte hoe ver de dood gevoelsmatig van me af staat. Ondanks het feit dat iedere dag mijn laatste zou kunnen zijn, zoals voor ons allen het geval is, sta ik daar zelden bij stil. En als ik er al bij stil sta, zijn dat gedachten, maar ik voel het niet echt. Ik kan me er weinig bij voorstellen.

Ik geloof dat mijn ziel verder zal gaan wanneer mijn lichaam overlijdt. Mijn verwachting is dat het heel mooi en fijn is, daar waar we heen gaan. En dat maakt dat ik niet echt bang ben voor de dood. Denk ik. Want wat als ik morgen te horen krijg dat ik niet lang meer te leven heb? Pas op zo’n moment zal ik echt voelen wat het met me doet.

Wat ik wél echt voelde van de week, was dat er een moment zal komen, vroeg of laat, dat ik weet dat mijn leven gaat eindigen. En dat ik dan wel eens datzelfde gevoel zou kunnen hebben als aan het eind van een presentatie. “Ik wil opnieuw! Nu weet ik hoe ik het wil doen! Ik wil ontspannen en er van genieten en …!” Maar dan is het al voorbij…

Door dat besef dat zo plotseling tot me doordrong, bekijk ik mijn leven met andere ogen. Dít is het moment dat ik nooit meer over kan doen. Waarvan ik later, door voortschrijdend inzicht, wellicht denk “ik had het ook anders kunnen doen”, maar waarvan ik níet wil denken “ik heb er niet van genoten, ik ben er niet vol voor gegaan, ik wil het over doen! Nog een keer!”.

 

 

 ← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title