Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Innerlijke rust in een wereld van chaos

4 april, 2016

Misschien is het altijd zo’n chaos geweest in de wereld. Soms wat meer, soms wat minder. Eén ding staat vast: meer dan alle vorige eeuwen komt de chaos nu via vele kanalen onze huiskamers en hoofden binnen. Om het nieuws te kunnen volgen zijn we niet meer afhankelijk van een abonnement op de krant, of van de televisie. Nu.nl verrast je desgewenst ’s ochtends vroeg bij het wakker worden al met een bericht op je telefoonscherm over iets (semi-)belangrijks dat die nacht gebeurd is. Breaking news! Of, nog voordat je weet wat er gebeurd is, meldt Facebook dat je kennissen in een bepaalde regio veilig zijn.

Al die berichtgeving doet iets met je. Of je er nou door van slag raakt, bang van wordt, vreest voor de toekomst, of misschien (onbewust) bepaalde overtuigingen opdoet, nadenkt over wat je gehoord hebt en er met anderen over praat. Stel je voor dat je ergens in een bergdorpje zou wonen, zonder internet en televisie, zonder krant en mobiele telefoon. Hoe anders zou dan het effect op jouw leven zijn van al die grote gebeurtenissen in de wereld? Het zou nog steeds allemaal gebeuren, maar dan niet in jouw belevingswereld. De wereld zou er niet anders van worden, maar jouw wereld wel.

Als je niet in een afgelegen bergdorpje woont, hoe ga je dan om met al die informatie? En hoe vind je innerlijke rust te midden van zoveel onrust?

Allereerst: ik volg zelf al tijden het nieuws niet meer. Sterker nog, ik probeer het te mijden. Sommigen zeggen “Maar dan weet je niet wat er gebeurt in de wereld! Dan kun je niet meepraten!” of “Wat ongeïnteresseerd!”.  Maar zelfs als ik geen nieuws kijk en geen krant of nu.nl lees; in hoofdlijnen weet ik heel goed wat er speelt. Krijg ik het niet per ongeluk mee via een van de vele media, dan is het wel via iemand die ik spreek en die me maar al te graag vertelt hoe het zit. Meepraten kan ik niet in de zin van het “anderen vertellen hoe het zit”. Er zijn denk ik al genoeg mensen die dat doen.

Het is absoluut niet zo dat het me niet interesseert wat er gebeurt in de wereld. Integendeel, het raakt me als ik zie of hoor dat andere mensen waar ook ter wereld lijden. Ik vraag me regelmatig af wat ik zou kunnen doen om bij te dragen aan een goede toekomst voor alle mensen en voor deze aarde. En op die vraag heb ik het volgende antwoord: mijn bijdrage aan wereldvrede, geluk voor iedereen en een gezonde planeet, is mijn eigen innerlijke vrede.

De onrust in de wereld is niets meer dan een weerspiegeling van de onrust in heel veel individuen. We staan niet zo los van elkaar en onze omgeving als we denken. Wat een ieder van ons denkt en voelt, beïnvloedt ons allemaal, als geheel. Zo zijn er wereldwijd honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit bleek dat meditatie direct positieve invloed heeft op de omgeving. In een onderzoek waarin 4.000 mensen gezamenlijk mediteerden, nam zelfs het aantal geweldsmisdrijven in de regio met 21% af! En ook het weer veranderde!

Als ik dus, op het niveau van mijn eigen leven, doe wat ik kan om innerlijke rust te vinden en bewaren, lever ik daarmee een positieve bijdrage aan de wereldvrede. Zou ik me daarentegen overgeven aan gedachten van angst, boosheid en zorgen, dan draag ik juist bij aan de onrust in de wereld. Die energie mengt zich dan met de energie van gelijksoortige gedachten en emoties van anderen. Als dat er maar genoeg zijn, dan is de energie groot en sterk genoeg om een bron te zijn van geweld en zelfs extreme weerfenomenen.

Hoe vind je die innerlijke rust dan? Door je ten eerste bewust te worden van de invloed van de buitenwereld op jouw gevoel en energie. Hoe voel je je, nadat je het nieuws hebt gekeken? Blij en tevreden? Of juist boos, bezorgd of verdrietig? Hoe voel je je in het gezelschap van bepaalde mensen? Krijg je er energie van, wordt je er blij en geïnspireerd van? Of wordt je somber en raak je al je energie kwijt? Hetzelfde geldt voor het effect van de dingen die je doet, dat wat je leest, het eten en drinken dat je tot je neemt, de films of televisieprogramma’s die je kijkt, de radioprogramma’s en de muziek waar je naar luistert.

Als jij meer innerlijke rust wil ervaren, zit er niets anders op dan bewuste keuzes te gaan maken op het gebied van bovenstaande. En ten tweede kun je anders om leren gaan met je gedachten en gevoelens. Daarover ging ook mijn vorige blog. Positieve gedachten zetten tegenover de negatieve. Je aandacht richten op dat wat je een gevoel van vrede en geluk geeft.

Jij bent verantwoordelijk voor wat je voelt. En je hebt meer invloed dan je misschien wel dacht. Welke invloed wil je uitoefenen?

 

 ← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title