Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Doen wat je gevoel je ingeeft

16 december, 2015

Wat is het eerste dat jij doet als je wakker wordt ’s ochtends? Of wanneer je echt wakker bent, misschien na 10 keer snoozen en een paar koppen koffie? Mijn neiging is om gelijk in de doe-modus te gaan. Ik heb een ochtendritueel dat bestaat uit yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen, daarna ontbijt ik en dan ga ik aan het werk. In het weekend ziet het er niet heel anders uit, behalve dat ik dan niet (altijd) aan het werk ga, maar vaak wel andere dingen doe die op de agenda staan.

Heel efficiënt. Maar ook wel eens een beetje op de automatische piloot. Met als valkuil dat ik vergeet te voelen (of mezelf de tijd niet gun) wat op dat moment de bedoeling is. En dat kan tot gevolg hebben dat zo’n dag niet voelt als “met de stroom mee zwemmen”, maar er hard tegenin peddelen. Een race tegen de klok. Met eind van de dag nog wel eens het gevoel “wat heb ik nou helemaal gedaan vandaag?”. Of een leeg gevoel, onvrede, stress, noem maar op.

Dus hoe kan het anders? Zaterdag werd ik wakker en in plaats van op te staan en in de doe-modus te gaan, ben ik blijven liggen. Ik was van plan om te gaan schoonmaken, want het was hoognodig, vond ik. Maar in plaats van op te staan en te gaan doen, ben ik blijven liggen om te voelen welke impuls er in me opkwam. En na zo’n tien minuten kreeg ik het idee om een rondje te gaan wandelen in het bos. Ik werd blij van dit idee en kwam zonder verder nadenken overeind om het te gaan uitvoeren. Het voelde heerlijk en de rest van de dag ervoer ik een flow. Van schoonmaken is het niet meer gekomen die dag, maar ach, hoe dringend was dat eigenlijk? En die impuls kwam vanzelf twee dagen later.

Nou besef ik dat het luxe is dat ik dat kan doen, in het weekend, maar zelfs op doordeweekse dagen, omdat ik als zelfstandige mijn eigen tijd indeel. Als er een baby huilt, of een kleuter naar school gebracht moet worden, als je baas op je wacht of het bezoek zo voor de deur staat, dan heb je niet alle tijd om te liggen wachten tot je gevoel je ingeeft wat te doen. Aan de andere kant; ook in die gevallen kan je de tijd nemen om even stil te staan (liggen, zitten) en te voelen. Je kan direct voelen of het de bedoeling is dat je onmiddellijk naar je huilende kleintje toesnelt, of nog even wacht. Je kan voelen of het vandaag beter is om eerst je kleuter wakker te maken, of om te beginnen met het klaarmaken van lunch terwijl het nog even stil is in huis. Bijvoorbeeld…

En als je om 08.30 uur bij je baas moet zijn; hoe kun je de tijd tussen opstaan en op je werk arriveren, zo inrichten dat het voor jou goed voelt vandaag. Is dat hetzelfde als iedere ochtend, of heb je misschien vandaag een andere behoefte? Neem je eens een andere route, een ander ontbijt, loop je vandaag eerst een blokje om in plaats van de krant te lezen?

Mijn punt is: de automatische piloot is makkelijk en soms heel handig. Je laten sturen door de stem die zegt “je moet dit, je moet dat” lijkt vaak onvermijdelijk. Maar door wat vaker naar je gevoel te luisteren en bewust te kiezen in het moment, wordt je misschien nog wel veel efficiënter. Je ervaart meer flow en voldoening, doordat je in lijn leeft met wie je werkelijk bent. Dat lijkt mij een mooi voornemen…← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title