Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Dé sleutel tot een gezonde relatie

31 juli, 2015

Een interessante vraag. Wat kun je doen om in een relatie niet te verzanden in eindeloze ruzies, of juist opgekropte irritaties? Hoe kun je voorkomen dat je naast elkaar leeft, maar langzaam uit elkaar groeit, zonder het door te hebben? Volgens mij is er één ding dat je kan doen, dat daarin héél belangrijk is. De sleutel tot verbinding en oprechte communicatie, en daarmee tot een gezonde relatie. Volgens mij is er één ding dat je kan doen, dat daarin héél belangrijk is. De sleutel tot verbinding en oprechte communicatie, en daarmee tot een gezonde relatie.

Ken je dat, dat de ander iets zegt of doet dat je irriteert, of kwetst? En dat je dan vanuit die emotie reageert? Dat kan zijn door boos te worden, je juist terug te trekken, de slachtofferrol aan te nemen… De kans is groot dat deze reactie de ander op zijn of haar beurt ook weer raakt. Als die dan ook vanuit deze emotie reageert, zit je in een vicieuze cirkel en hou je elkaar op afstand. Geen van beiden neem verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen gevoel.

De enige weg daaruit is dat je, zodra je je bewust wordt van het feit dat je je verdrietig, bang of boos voelt (al dan niet naar aanleiding van wat de ander doet of zegt), dit benoemt. Je stelt je kwetsbaar op en vertelt wat er met jou gebeurt, wat je voelt.

De ander is niet verantwoordelijk voor jouw emoties, dat ben je zelf; pas dus op dat het niet toch een verkapt verwijt naar de ander is. Je ego vindt het veel prettiger tegen de ander tekeer te gaan, hardop of in gedachten. Of om alle communicatie maar even te beëindigen. Maar daarmee houd je een beschermend muurtje om je gevoel, en dat staat verbinding met jezelf en je partner in de weg.

Misschien heb je zelf een oordeel over hetgeen je voelt. Vind je het stom dat je verdrietig bent, of zou je helemaal niet boos mogen zijn. Maar feit is dat je het wél voelt. En zolang je oordeelt over wat je voelt, veroordeel je jezelf en kun je niet echt van jezelf houden. En dus ook niet van een ander.

Wanneer jij eerlijk bent over wat je voelt, en je houdt dit bij jezelf, doorbreek je de cirkel van opgekropte irritaties, of uitgesproken verwijten. De cirkel van elkaar kwetsen en irriteren, of bijna ongemerkt uit elkaar groeien. Je laat iets van jezelf zien en nodigt de ander uit dat ook te doen.

Door je eigen gevoelens te erkennen en er zelf verantwoordelijkheid voor te nemen, worden ze niet opgekropt, blijven ze niet hangen, en vormen ze niet de bom onder jullie relatie. Je maakt verbinding met jezelf en met de ander. En volgens mij is dat, hoewel niet altijd eenvoudig (een kwestie van oefenen), de sleutel tot een liefdevolle relatie; in de eerste plaats met jezelf en van daar uit ook met de ander.← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title