Ontvang je graag het gratis Puur Jij E-book?

Bullet journal, to do or not to do?

27 juni, 2017

Ik ben dol op lijstjes; to-do lijstjes, movies-to-see en books-to-read lijstjes en ga zo maar door. De structuur en het overzicht geven me rust, ik hoef er niet meer steeds aan te denken. En onderdelen van de lijstjes af te mogen strepen geeft me een tevreden gevoel: “zo, dat heb ik ook weer gedaan”. Toen een vriendin me gisteren dan ook vertelde over een nieuwe hype, de bullet journal, maakte mijn lijstjes-nerd hart een sprongetje. Of was het mijn mind die enthousiast opsprong en riep “Yes! Terug naar de lijstjes!”

Ik ben namelijk zo’n twee maanden geleden cold turkey afgekickt van mijn to-do lijstjes verslaving. Ik werd me er van bewust dat zeker 50% van mijn leven gedirigeerd werd door die lijstjes. En dat ik als gevolg daarvan een groot deel van de tijd geen contact had met mijn gevoel, met mijn hart. Het hart is namelijk niet zo van de to-do lijstjes. Het hart wil voelen, “waar word ik op dit moment blij van?”.

En daar komt de mind ten tonele. Of beter gezegd: het ego-deel van de mind, dat deel dat is gebaseerd op angst en afgescheidenheid en je tegen alle gevaren van het leven probeert te beschermen. “Waar word ik op dit moment blij van?! Denk je dat je je kunt permitteren de hele dag maar te doen waar je blij van wordt? Er moet geld in het laatje komen! Er moet van alles gebeuren!”

Het ego schiet totaal in een kramp van het idee dat je je hart wil volgen en doen waar je blij van wordt. De mind van de meesten van ons is van jongs af aan gevuld met overtuigingen dat je hard moet werken voor je geld, dat je lui bent als je niet hard werkt (of überhaupt ergens mee bezig bent), dat het voor de meeste mensen nou eenmaal niet haalbaar is om werk te doen waar je blij van wordt, of zelfs dat plezier egoïstisch of slecht is.

Het ego wil je beschermen tegen pijn. In mijn geval zegt mijn ego dat als ik mijn to-do lijstjes los laat en ga doen wat op ieder moment voor mij goed voelt om te doen, dat ik dan niet genoeg geld verdien en als gevolg daarvan eenzaam en ongelukkig eindig in een vies oud huisje. Pfoe… Dat is best heftig! Dat wil ik niet! Dus hoewel ik de laatste jaren mijn eigen baas was, was ik ook de strengste baas die je je kan voorstellen. De zweep er over! Druk druk druk, lijstjes waar nooit een eind aan kwam, ’s avonds moe, en hooguit in het weekend af en toe ruimte om eens te denken “wat zal ik eens gaan doen, waar heb ik zin in?”

Tot ik op een dag inzag wat er aan de hand was. Dat ik me liet sturen door het ego deel van mijn mind, gebaseerd op angst. Dat ik die op angst gebaseerde overtuigingen héél sterk geloofde. En dat dit ten koste ging van mijn levensvreugde. Ik voelde ergens diep in mij dat levensvreugde juist het belangrijkste is in het leven. Niet een hedonistisch soort plezier, waarbij je alleen maar doet wat onmiddellijke bevrediging oplevert. Maar meer een soort “joy”, dat voortkomt uit een diep contact met je hart, een gevoel van eenheid met alles, een weten dat alles goed is.

Die levenvreugde, of joy, staat gelijk aan liefde en licht. Op het moment dat je zelf joy ervaart en dus ook uitstraalt, deel je het met de wereld en maak je daarmee de wereld en de levens van anderen ook wat lichter en liefdevoller. Wat is er mooier dan dat? Welk werk is belangrijker dan dat?

Het is voor mij nog dagelijks een oefening: hoe besluit ik waar ik mijn tijd aan ga besteden? Hoe ga ik om met de angst die het soms opwekt, als ik me niet meer laat leiden door oude overtuigingen over hoe mijn tijd in te delen en door te brengen? Ik vind er steeds meer rust in. En vreugde! Een vreugde die niet afhankelijk is van mooi weer, een goed humeur, leuk gezelschap of andere omstandigheden.

Dus misschien ga ik wel zo’n bullet journal beginnen. Want mijn hart wordt blij van schoonheid, en kan zich creatief uitleven in het maken met zo’n journal met mooie letters en overzichten. Maar wordt de bullet journal dan degene die mijn dagen gaat bepalen? Dat zeker niet. Het zal een bron van inspiratie worden, met mooie quotes en blogideeën, dingen die ik nog wil doen. Om vervolgens over alle ideeën eerst te voelen: is dit belangrijk voor me? Draagt dit bij aan mijn contact met mijn hart, met vreugde? Of is dit noodzakelijk (zoals een belastingaangifte), en hoe kan ik het dan uitvoeren op zo’n manier dat het goed voelt?← Terug naar overzicht

Online programma's en coaching - Puur Jij

© copyright 2019 | Puur Jij | contact | Design Dutch Designs with lemon

Menu Title